AANGIFTES: 1.300.000 euro kwijt door cybercrime in 2020
PrintText
De Politiezone Grens heeft informatie verzameld over alle cybercrime aangiftes vanaf januari tot nu (oktober 2020).
Cybercriminelen lokken mensen vooral in de val door het gebruik van:
- Oplichting via internet (Bpost pakketten waarbij u de verzendkosten nog moet betalen);
- Afpersing (criminelen die zogezegd een video van u hebben gemaakt terwijl u een porno website bezoekt);
- Valsheid in informatica (het vervalsen van digitale betalingsmiddelen);
- Hacking (criminelen die via uw computer mensen oplichten);
- Sabotage van computersystemen (het opzettelijk inbrengen van virussen in uw computer)
- Witwaspraktijken (de zogenaamde 'geldlezels' die hun bankrekening laten 'misbruiken' voor criminele activeiten).
Oplichting waarbij geen internet aan te pas komt, is hier niet mee in opgenomen. Dit gaat over valse betaalapps tot slachtoffers die opgelicht worden via 2dehands.be. Cybercriminelen sturen u een link die sterk lijkt op 2dehands.be waarop u een 'verificatiebedrag' van €0,01 moet overschrijven. Wanneer u later uw bankrekening controleert, zal u merken dat u meerdere euro's kwijt bent.
Het totale aanzienlijke bedrag ten nadele van de slachtoffers en banken is €1.325.526,40. De banken hebben het geld niet altijd kunnen recupereren bij de criminelen, maar in sommige gevallen trachten zij de de slachtoffers wel te vergoeden.
Wat kan je zelf doen
Het is belangrijk dat u niet op fake e-mails e.d. reageert. U kan uzelf op voorhand reeds beschermen om cybercriminelen geen toegang te laten krijgen tot uw computer.
- Installeer een virusscanner en scan regelmatig. Volg de stappen die uw virusscanner voorstelt om het probleem op te lossen;
- Houd systemen up to date. Sommige programma's bieden zelf automatische updates aan;
- Gebruik sterke wachtwoorden. Hoe langer een wachtwoord, hoe veiliger;
- Klik niet zomaar op alle links, afbeeldingen of video's. Controleer steeds de afzender. Neem telefonisch contact op op het oproepnummer dat u kent met de persoon of de instelling (zoals uw bank) om navraag te doen naar de echtheid van het bericht;
- Laat u niet onder tijdsdruk zetten. Officiële instellingen geven u steeds enkele weken om over te gaan tot betaling. Cybercriminelen versturen de e-mails vaak vanaf 16u00 zodat u geen contact meer kan opnemen met uw bank, maar u dient morgen wel te betalen;
- Verwijder accounts die u niet meer gebruikt.
We houden onze website en social media zoveel mogelijk up-to-date met nieuwe of recente cybercrime fenomenen (Facebook @PolitiezoneGrens; Twitter: @PZ_GRENS). U kan hier best regelmatig eens een kijkje op nemen, cybercriminelen zijn momenteel heel actief.
Ons cybercrimeteam stelt alles in het werk om onveilige website en e-mailadressen die cybercriminelen gebruiken zo snel mogelijk te laten blokkeren. We kunnen het niet genoeg benadrukken, laat u niet vangen.