ZomerBOB

Print

BOB juicht mee, jij ook?

Binnenkort barst de voetbalgekte weer in alle hevigheid los. Overal volgen Belgische supporters de match in de huiskamer of op groot scherm op markten, in cafés en in sportzalen. Ambiance alom! Het feest is wel pas écht compleet als er ook een BOB in het gezelschap is die op voorhand plant hoe iedereen veilig thuis geraakt.

BOB en trots erop.

Van 7 juni tot 31 augustus 2018 duikt BOB overal op met een haarscherpe missie: het aantal verkeersslachtoffers door rijden onder invloed van alcohol blijvend te doen dalen. Om die opdracht te realiseren reikt BOB een waaier aan oplossingen aan, zodat iedereen veilig aan het verkeer kan deelnemen!

’t Is simpel: wanneer jij op stap gaat, een event organiseert of een zaak uitbaat waar alcohol wordt geconsumeerd, plan je op voorhand hoe iedereen veilig naar huis keert. Dat kan op heel wat verantwoorde manieren.

In ieder van ons schuilt een BOB!

Ben jij zelf chauffeur, dan raakt je geen druppel alcohol aan en drink je enkel alcoholvrije alternatieven. Toch van plan om iets te drinken? Dan regel je vooraf de terugkeer met een taxi, het openbaar vervoer ... Of je zorgt voor een slaapplaats. Keuze genoeg dus! Eén ding staat vast: iedereen kan blindelings vertrouwen op BOB. En dat is iets om terecht trots op te zijn.

In de zomer zijn elke dag 12 letselongevallen te wijten aan alcohol

Tijdens de zomer gebeuren per dag 12 verkeersongevallen waarbij een bestuurder onder invloed van alcohol is. De vele festivals, sportmanifestaties en andere evenementen nodigen uit om een glas te drinken. Uit een enquête van Vias institute blijkt dat 1 op de 2 Belgische bestuurders op zomerfestivals alcohol drinkt terwijl ze nog met de auto moeten rijden. Een derde van de bevraagde chauffeurs houdt rekening met de wettelijke limiet, maar 1 op de 5 past zijn alcoholgebruik helemaal niet aan. De nieuwe BOB-zomercampagne, die op 8 juni 2018 van start gaat, wil hier verandering in brengen.

In 2017 gebeurden er in totaal 4209 verkeersongevallen onder invloed van alcohol. Dat wil zeggen dat in 11% van alle ongevallen waarbij iemand gewond raakte of om het leven kwam, een bestuurder onder invloed van alcohol was.
 
In de maanden juni, juli en augustus gebeuren er nog heel wat ongevallen onder invloed van alcohol. Er zijn vele muziekfestivals, culturele activiteiten en uiteraard ook grote sportmanifestaties die een massa volk op de been brengen. Uit een enquête van Vias institute blijkt dat 1 op de 2 Belgische bestuurders op zomerfestivals alcohol drinkt voordat ze met de auto terug naar huis keren. Een derde van de bevraagde chauffeurs houdt rekening met de wettelijke limiet, maar 1 op de 5 past zijn alcoholgebruik helemaal niet aan.
 
In 2011 werd er mede daarom voor de eerste keer een jaarlijks terugkerende BOB-zomercampagne georganiseerd. In 2010 vonden in totaal nog 1607 ongevallen onder invloed van alcohol plaats in de maanden juni, juli en augustus. In 2017 waren er dat nog 1094, ofwel een daling met 32%. Toch gebeuren in de zomer nog altijd 12 ongevallen per dag waarbij een bestuurder onder invloed van alcohol is.