VIAS: 1 op 6 verkeersslachtoffers heeft jarenlang gezondheidsverlies

Print

Zondag 19 november was het de 'Internationele Herdenkingsdag voor Verkeersslachtoffers'. Na een ongeval heeft in totaal 1 op de 6 gewonden, die in een ziekenhuis verzorgd werden na een ongeval, jarenlang gezondheidsverlies. In een nieuwe studie bracht VIAS het aantal gezonde levensjaren dat verloren gaat door vroegtijdig overlijden in kaart, maar ook het totale gezondheidsverlies voor de maatschappij door langdurige letsels.  Op basis van ziekenhuisgegevens werd het concept van *DALY's gebruikt (*Disability-Adjusted Life Years). Dit is een manier om het totaal aantal verloren levensjaren in goede gezondheid te berekenen. Dit gaat niet enkel om de verloren levensjaren door overlijden, maar ook door verwondingen waar slachtoffers levenslang de gevolgen van dragen. 

Wat betekent dat concreet?

Stel dat een verkeersslachtoffer overlijdt op 50-jarige leeftijd, dan had die een geschatte resterende levensverwachting van 39,6 jaar. In totaal zijn er dus 39,6 DALY’s of gezonde levensjaren verloren gegaan.

Wanneer een 50-jarig verkeersslachtoffer gewond raakt en een letsel aan de ruggengraat heeft waardoor de levenskwaliteit met 67,6% vermindert voor de rest van zijn/haar leven, dan is het aantal DALY’s: 39,6 jaar x 67,6%= 26,8 verloren gezonde levensjaren. Had dezelfde persoon een breuk aan het bovenbeen gehad, dan had hij 6,8 gezonde levensjaren verloren.

Letsels aan de ruggengraat zorgen gemiddeld voor de hoogste langdurige letsellast, gevolgd door letsels aan de voet, knie en enkel. 

Herdenking

Elke 3de zondag van november worden wereldwijd alle mensen herdacht die omkwamen of langdurig gewond raakten in het verkeer. Ouders van Verongelukte Kinderen, VZW Rondpunt, Getuigen Onderweg en Over-Hoop werken hier allen aan mee.