Parkeerkaart voor mensen met een handicap: verval van geldigheid bij verlies van kaart

Print

Op 2 augustus 2024 publiceerde het Belgisch Staatsblad het ministerieel besluit van 17 juli 2024 tot wijziging van het ministerieel besluit van 7 mei 1999 betreffende de parkeerkaart voor mensen met een handicap. De nieuwe bepalingen zijn in werking getreden op 2 augustus 2024 (dag van publicatie).

De wijziging gaat over de aanvraag die gericht moet worden aan de Directie-generaal Personen met een handicap i.p.v. aan de Bestuursdirectie van de Uitkeringen aan Personen met een handicap. 

Bij verlies van de kaart moet de eigenaar van de kaart een duplicaat aanvragen bij bovengenoemde instantie.  De beschadigde of onleesbare kaart moet ten laatste bij de aflevering van de nieuwe kaart teruggestuurd worden. Indien de kaart verloren, gestolen of vernietigd is, moet een verklaring opgesteld door een bevoegde overheid hierover bij de aanvraag om hernieuwing gevoegd worden. Indien de verloren of gestolen kaart teruggevonden wordt nadat de titularis een duplicaat heeft aangevraagd, is het verboden de verloren of gestolen kaart verder te gebruiken en dient deze onmiddellijk teruggestuurd te worden naar de Directie-generaal Personen met een handicap. De geldigheid van de kaart vervalt na zeven dagen nadat de Directie-generaal Personen met een handicap een duplicaat heeft afgeleverd op verzoek van de titularis van de kaart, ongeacht de reden voor de aanvraag van het duplicaat.

In geval er achtereenvolgens meerdere duplicaten werden afgeleverd, is enkel het laatst uitgereikte duplicaat geldig. Indien vastgesteld wordt dat een titularis voor de derde keer binnen een tijdspanne van één jaar een duplicaat aanvraagt, wordt het derde duplicaat pas na een wachtperiode van drie maanden uitgereikt. De titularis kan een uitzondering hierop aanvragen mits motivering. Dat verzoek wordt voorgelegd aan de Directeur-generaal van de Directie-generaal Personen met een handicap die hierover een beslissing neemt binnen de dertig dagen na ontvangst van de aanvraag tot het verlenen van een uitzondering.