Let op waar je je concert- of festivaltickets koopt!

Print

Er staat een zomer vol festivals voor de deur. Dit weekend is het Werchter Boutique, TW Classic en Graspop. Heb jij nog geen ticket? Laat je dan zeker niet verleiden tot het kopen van een ticket op een doorverkoopwebsite of sociale media! Er worden namelijk heel wat valse of gekopieerde tickets aangeboden. 

Concertticket online kopen, waarop moet je letten?

Hoe lokken oplichters je naar deze (valse) tickets?

Volgens de meldingen die de FOD Economie ontving, worden consumenten het vaakst benaderd via valse advertenties op zoekertjessites en op sociale media. Fraudeurs doen dit door het plaatsen van berichten op sociale media waarbij (valse) tickets worden aangeboden. Ze gebruiken daarvoor profielen die betrouwbaar lijken. Als consumenten zelf op zoek gaan naar tickets op sociale media gaan oplichters met de consumenten in gesprek via bv. berichten-apps. Om vertrouwen te wekken delen ze foto’s van de tickets en (gestolen) foto’s van de identiteitskaart van de verkoper. Maar na betaling ontvangt de consument echter geen of onbruikbare tickets en na een tijdje verdwijnen die valse profielen.

Wat als je toch een vals ticket kocht?

In de meeste gevallen ben je je geld kwijt. Maar betaalde je met een kredietkaart, dan kan je de transactie proberen te betwisten via bijvoorbeeld mijnkaart.be. Je kan ook aangifte doen bij de lokale politie in je buurt.

Meldt dit ook zeker op het meldpunt van de FOD Economie via het scenario “Fraude bij online kopen en verkopen”. Zo kun je verhinderen dat de oplichters nog andere slachtoffers in de val lokken. Je krijgt ook meteen informatie over de stappen die je nog kunt ondernemen en wie je daarbij kan helpen. De Economische Inspectie bekijkt je melding en kan beslissen om een onderzoek op te starten.