Eerste hulp bij het gebruiken van een AED-toestel.
PrintText
Uiteraard hopen we dat het je het nooit nodig zult hebben, maar wist je dat ook jij levens kunt redden? Een AED-toestel kan je hier aardig bij helpen. Verspreid over onze hele zone kan je een aantal toestellen terugvinden.
Wat is het?
Een AED (Automatische Externe Defibrillator) is een draagbaar apparaat dat wordt gebruikt om mensen met een hartstilstand een elektrische schok toe te dienen. Deze elektrische schok reset het hart door het heel even stil te leggen, met als doel om het hart weer in een normaal ritme te laten kloppen. Het toedienen van een elektrische schok is (in het geval van een hartstilstand) de enige manier om weer een normale hartslag op te wekken.
Hoe werkt het?
Een AED is voorzien van twee elektroden die op de borstkas van het slachtoffer geplakt kunnen worden. Deze elektroden meten wat er in het hart gebeurt. Op basis van deze informatie kan de AED meten of er sprake is van een verstoord hartritme en of het nodig is om een elektrische schok toe te dienen.
Echter, om succesvol een schok toe te dienen moet er eerst voldoende elektrische activiteit in het hart aanwezig zijn; het heeft geen zin om een hart te resetten als er al niets meer in het hart gebeurt. Als er onvoldoende elektrische activiteit aanwezig is dan zal de AED geen schok adviseren, maar instructies geven om te starten met reanimeren en borstcompressies uit te voeren. Deze borstcompressies zorgen er voor dat er bloed in en uit het hart wordt gepompt, waardoor de elektrische activiteit weer toeneemt. Hierna kan er vaak alsnog een schok worden toegediend.
Op volgende plaatsen vind je een AED-toestel terug:
Essen:
| Kalmthout:
| Wuustwezel:
|