Beveilig je WIFI-netwerk

Print

Slimme apparaten zijn toestellen die verbinding maken met andere apparaten en netwerken, om jou het leven makkelijker te maken. Denk aan een slimme thermostaat, alarmsystemen, Babyfoon, Smart TV, deurbellen en camera’s. Ze worden “Slimme apparaten” genoemd omdat ze op basis van een hoop data en berekening exact doen wat je wil, wanneer je wil. Ze halen informatie uit je stem, gezichtskenmerken, sensoren en apps. Sommige toestellen worden zelfs slimmer met de tijd. Ze leren jou kennen en kunnen beter voorspellen wat je wil. 

5 soorten “slimme toestellen”: 
Wearables: smartwatches, slimme sneakers, tegenwoordig zelfs pampers(!)
Spraakassistenten: Google Home, Amazon Home en Siri
Slimme huishoudapparaten: wasmachines, koffieapparaten die je met je smartphone aanstuurt. 
Slim speelgoed: pratende poppen, slimme racebanen. 
Andere: verlichting, thermostaten, stopcontacten.

En waar zit het risico?
Deze toestellen bewaren data over jou en je gezin. Het gaat om informatie die ze nodig hebben om te functioneren naar behoren. Maar er zijn ook heel wat toestellen die data verzamelen wanneer het niet nodig is. Een slimme knuffel met camera kan bijvoorbeeld blijven filmen en niet enkel wanneer je kind er mee speelt. Deze toestellen zijn vaak niet goed beveiligd en zijn zo een hulpmiddel voor inbrekers. Zij hacken de beveiliging en geraken zo binnen op je computernetwerk. 

Hoe ga ik dit tegen? 

  • Je mag kritisch zijn
    Alles wat verbonden is, kan ook gehackt worden.  Je kunt je dus beter eerst afvragen wat de meerwaarde is van het toestel dat je wil kopen. Denk bijvoorbeeld aan een slimme koffiezet. Het klinkt misschien handig om deze via je smartphone te kunnen bedienen. Het is vaak maar één druk op de knop van het apparaat zelf en wel 10 keer veiliger. 
     
  • Verzamel zelf informatie
    Raadpleeg online reviews, bekijk de productspecificaties, koop enkel slimme toestellen die gebruik maken van data-encryptie. Ga ook voor gekende merken die je vertrouwt. 
     
  • Update je apparaat regelmatig 
    Een toestel waar je tien jaar of zelfs langer mee zoet bent, moet je normaal regelmatig van een update voorzien zodat het ook binnen tien jaar nog veilig in gebruik is. Je kijkt dus best na of de fabrikant updates aanbiedt.  
     
  • Gastnetwerk
    Isoleer je slimme apparaten van je ander netwerk. Dit doe je bijvoorbeeld door een gastnetwerk op te zetten. Het apparaat kan jammer genoeg nog steeds gehackt worden maar het wordt voor de hacker al wel moeilijker om tot in je mailbox te geraken. 
     
  • Beveilig je router 
    Wijzig de standaard naam en het standaard wachtwoord van je Wifi-netwerk nadat het geïnstalleerd is. 
     
  • Wees voorzichtig met je smartphone
    Je smartphone is vaak de afstandsbediening van je slimme apparaten. Wanneer je hem verliest of hij wordt gehackt, dreigt er gevaar. We raden je dus aan om voor een virusscanner te gaan. Deze detecteert niet alleen virussen, het biedt een allround bescherming. 
     
  • Je kunt ook best een aantal voorzorgen nemen met je smartphone: 
    1. Gebruik een code voor je scherm
    2. Gebruik geen onbeveiligde netwerken
    3. Download enkel gekende, veilige apps
    4. Gebruik geen openbare usb-oplaadpunten
    5. Kies voor automatische updates
    6. Controleer je dataverbruik (is er iets abnormaals aan de hand) 
    7. Gebruik je geen bluetooth,…  Schakel de functie dan uit.
      Het is immers net zoals een internetverbinding kwetsbaar voor hackers. 
       
  • Heb je een stemgestuurd apparaat in huis? 
    Wijzig de standaard begin zin naar iets dat enkel jij en je gezin kennen. Hou het dus niet standaard bij “Hey Google,…” 
     
  • Lang leven een netwerkkabel
    Verbind je slimme apparaat met een ethernet-kabel ipv de wifi. De verbinding is stabieler én moeilijker om te hacken. De hacker moet fysiek toegang hebben tot het netwerk. 
     
  • Sterk wachtwoord = sterke beveiliging
    Gebruik sterke en unieke wachtwoorden, wijzig ze ook regelmatig. Je kiest best een wachtwoordzin met 14 karakters. Dit mag vanalles zijn, cijfers, kleine letters, grote letters en speciale tekens. Gebruik niet steeds hetzelfde wachtwoord. 
     
  •  Gebruik geen slaapstand! 
    Zet het apparaat uit als je het niet gebruikt. Dat bespaart niet enkel stroom maar op deze manier kan het ook niet gehackt worden wanneer je het niet gebruikt.
     
  • Maak gebruik van de Safeonweb-app
    Deze applicatie detecteert bedreigingen en stuurt je een melding. De informatie over dreigingen krijgt Safeonweb aangeleverd door verschillende partners, commerciëel maar ook open-source.