Als het te mooi is om waar te zijn, is het dat ook

Print

Fraude komt overal voor. Ook op sociale media en datingsites. Vaak lijken oplichters zó betrouwbaar, dat het niet eens zo moeilijk is om met iemands geld te gaan lopen. Ze proberen mensen in de val te lokken door een vertrouwensband op te bouwen en in te spelen op gevoelens. Maar uiteindelijk vragen ze om geschenken, persoonlijke gegevens en vooral: geld.

Dit jaar ontving de FOD Economie al 382 meldingen over vriendschapsfraude. In meer dan de helft van de gevallen betaalden de slachtoffers aan de oplichters, in totaal voor een bedrag van bijna 4 miljoen euro. In één geval verloor het slachtoffer zelfs 500.000 euro.

Campagne FOD Economie

Fraude, bedrog en misleiding. Het is helaas iets van alle tijden… Oplichters worden steeds inventiever en slaan de laatste jaren massaal toe op het wereldwijde web. Ook daar azen ze op slechts één ding: ze lokken slachtoffers in de val en gaan aan de haal met hun centen.

Daarom voert de FOD Economie een campagne om burgers te sensibiliseren en te waarschuwen voor de valkuilen van vriendschapsfraude, beleggingsfraude en fraude met cryptomunten.

De website www.temooiomwaartezijn.be zit boordevol concrete info over fraude, tips en tricks, getuigenenissen van slachtoffers, enz.  Ook is er een rechtstreekse link naar het meldpunt voor fraude.  Deze website heeft als doel je te waarschuwen voor deze oplichting en je te helpen om ze te vermijden.

De gulden regel

De gulden regel om niet misleid te worden: zorg ervoor dat je weet met wie je te doen hebt.