Opgepast voor bitcoin en crypto scam!

Print

Bitcoin, waarschijnlijk heb je er al over gehoord. Wat houdt dat nu juist allemaal in? Cryptomunten zijn digitale munten. De meest bekende is Bitcoin, maar er zijn er talrijke andere zoals o.a. Ethereum, Cardano, XRP, Dodge, … Dit zijn allemaal munten die je niet kan vast houden, maar enkel via een computer of smartphone kan gebruiken om transacties mee te doen. De digitale munten worden vaak gebruikt om te investeren en misschien geld mee te verdienen.

De munt kan ook enorm in waarde verliezen of zelfs verdwijnen. De digitale munten, ofwel cryptomunten, worden niet gereguleerd door een Nationale Bank. Alle aankopen of verkopen worden gedecentraliseerd bijgehouden. Er zijn dus verschillende servers op het internet die de verrichtingen bijhouden. Geen enkele overheid kan zomaar beslissen om munten bij te maken of vast te houden om de markt stabiel te houden net zoals met de euro of de dollar. De prijs van de cryptomunt is dus sterk afhankelijk van de aankopen en verkopen die gebeuren met de munt. Indien iemand al zijn cryptomunten verkoopt, kan de marktprijs sterk zakken omdat er een overaanbod is van de munt. 

Om een idee te geven hoe hard de markt kan fluctueren, geven we wat informatie mee. Eén Bitcoin was in januari 2013 ongeveer 15,00 dollar waard. Begin 2021 was de waarde gestegen tot 45.000,00 dollar per Bitcoin. In juli 2021 daalde de waarde tot 29.000,00 dollar voor één Bitcoin.

Zogenaamde 'investeringsadviseurs'

Er zijn websites en zogenaamde investeringsadviseurs die je andere dingen doen geloven. Ze nemen telefonisch contact met je op en beginnen vaak een Engelstalige uitleg: ”U zal schatrijk worden en dit door een bedrag te investeren.” Er wordt gevraagd een inleg te doen van enkele duizenden euro’s tot liefst zoveel je maar kwijt kan. Na een half jaar kan je reeds je winsten opvragen. Je zal echter niets meer horen van de zogenaamde adviseur of ze houden je aan het lijntje. De beloofde winsten zal je helaas nooit zien.

Het hoeft niet altijd telefonisch te zijn dat ze je contacteren. Indien ze je nog meer willen overtuigen, word je via e-mail gecontacteerd in het Nederlands. Ook hier zal je je inleg en de beloofde winsten niet meer zien.

Crypto scams of Bitcoin scams zijn een kwalijk iets wat haast niet tegen te houden is. Als de ene frauduleuze website offline wordt gehaald, komt elders een nieuwe website met hetzelfde verhaal online.

Hoe kan je je hiertegen wapenen?

Is het te mooi om waar te zijn, dan is het dat ook! Snel geld verdienen is meestal niet realistisch. Het investeringsrisico in digitale munten is veel te groot om de belofte te krijgen dat je binnen het half jaar winst maakt. 

Hierbij enkele tips:

  • Ben je niet gekend met cryptomunten, laat je dan eerst informeren. Zoek op goeie kanalen naar de juiste informatie. Op Facebook staan alvast veel groepen met tienduizenden gebruikers die je correct kunnen informeren. Vraag in je kennissenkring of iemand je kan bijstaan mocht je toch interesse hebben. Eventueel kan je bank je ook bijstaan om informatie te verstrekken.

  • Crypto adviseurs zullen zelf geen contacten leggen met slachtoffers zeker als je niet gekend staat als crypto investeerder. Ze willen je enkel bellen om geld afhandig te maken.

  • Laat je niet onder druk zetten: je hoeft niet persé vandaag te beslissen. Informeer eerst voordat je eventuele verdere stappen onderneemt.

  • Gebruik de website https://temooiomwaartezijn.be/blacklist om de website te controleren of deze reeds als frauduleus werd opgegeven. Twijfel je toch nog steeds, neem dan contact op met de FOD Economie (https://temooiomwaartezijn.be/contact).

Ben je toch slachtoffer geworden van een crypto oplichter?

  • Contacteer je bank zodat de laatste betaling en eventueel de rekening geblokkeerd kan worden. Neem contact op met Cardstop.

  • Als je merkt dat er effectief geld gestolen werd, doe je een aangifte in je lokale politiekantoor. Vergeet zeker geen afdrukken van e-mailcommunicatie, telefoonoproepen en bankafschriften mee te nemen!

  • Waarschuw ook andere slachtoffers door een melding te maken bij Meldpunt België.